2022-03-02 14:11:55• hírek • Bede Emőke / MTI

Rekord magasságba szökött a földgáz ára az európai piacon

A Reuters hírügynökség az orosz Interfaxra hivatkozva szerda délelőtt azt közölte, hogy a világ legnagyobb, orosz kézben levő földgázkitermelője, a Gazprom szerdára csak a tranzitkapacitás 20 százalékát kötötte le a Jamál-Európa vezetéke.

Mivel ez arra is utalhat, hogy visszafoghatják a leszállított gáz mennyiségét, a gáz európai piaci ára drasztikusan megugrott: a kedden jegyzett árhoz képest szinte 60 százalékos növekedésről számoltak be. A gáz ára ezzel rekordmagasságot, 193 eurós egységárat ért el – igaz, ezt azóta korrigálták, s jelenleg 150 euró környékén mozog.


A Gazprom szerint minden rendben van


A Gazprom továbbra is a megszokott módon szállít orosz gázt Európába ukrajnai tranzittal - közölte Szergej Kuprijanov, az orosz állami holding szóvivője újságírókkal szerdán Moszkvában. Kuprijanov szerint a Gazprom az európai fogyasztók igénybejelentéseinek megfelelően, normál üzemmódban, március 2-án 109,4 millió köbméter orosz gázt szállít Ukrajnán keresztül. A TASZSZ hírügynökség szerint az igényelt orosz gázmennyiség kedden 109,6 millió köbméter volt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: